מלך החוסן - פייק ניוז ומידע בזמן חירום

מיכל ליזרוביץ' • 25 במרץ 2022

פייק ניוז כבר הפך למונח שגור וקלישאתי בלקסיקון שלנו, אך ידיעות מזויפות הן תופעה מסכנת חיים בעיתות חירום ומשבר. בשנתיים האחרונות הופצו אלפי תכנים מטעים, שהביאו לתוצאות הרסניות וגבו קורבנות רבים. גם כעת, כשמתחוללת מלחמה עקובה מדם באירופה, נערך קרב על התודעה העולמית, באמצעות תוכן ומידע מסולף. בעיתות חירום הציבור נקבר תחת עודף המידע. על מנת לייצר חוסן בזמן חירום, ארגונים צריכים לייצר תשתית של מידע אמין עבור הציבור.


איך אפשר להפחית את עודף המידע בשגרה ובזמן חירום? איך ניתן לשפר את החוסן הקהילתי והארגוני?

נפגשנו לשיחה עם מיכל שבן קוצר - יועצת תקשורת, הסברה, ומידע לציבור בשגרה וחירום.

מיכל, למה אנחנו פתאום מרגישים מוצפים במידע בזמן חירום?

יש מגוון עצום של פלטפורמות: רשתות חברתיות, אמצעי תקשורת, אתרים ועוד. הקצב מהיר והתכנים מגוונים. קל לקבל תוכן וקל ליצור אותו. אנחנו ב"עומס תנועה" אדיר. הזמנים השתנו. בעבר הייתי דוברת מועצה אזורית שער הנגב. בראשית הדרך, עיתונאים קיבלו ממני הודעת ביפר על אזעקה או פיצוץ קאסם. אחר כך הם שוחחו איתי, ראיינו את ראש המועצה, ואימתו את המידע עם דובר צה"ל. רק אז הם העבירו את המידע למערכות החדשותיות. במקרה הטוב, הידיעה התפרסמה תוך שעה ברדיו או בערב במהדורה בטלוויזיה.

היום זה נשמע מופרך לחלוטין. האזעקות מתקבלות בזמן אמת, והמידע מגיע אל הכתבים ממספר מקורות במקביל. תוך דקות הידיעה מופצת באתר של מערכת החדשות, בפייסבוק שלה, באינסטגרם, בטיקטוק, ובטוויטר. כל מה שסיפרתי עכשיו הוא רק חלק קטן, כי באותו זמן כל אדם יכול לשלוח ולהפיץ את מה שהוא שמע, ראה, או צילם. כך, אירוע יחיד זוכה לאינסוף נקודות מבט וקטעי תוכן רבים.

איך מידע משפיע על חוסן קהילתי וארגוני?

במצבים של אי-ודאות, לאנשים יש צורך עז לקבל מידע באופן מיידי, שיאפשר להם לקבל החלטות נכונות ולהרגיש בטוחים ובעלי שליטה: 

מה קרה? מה אני צריך לעשות עכשיו? איך אני יכול להגן על עצמי, על משפחתי, על הקהילה, על הארגון? מידע רלוונטי ובשפה פשוטה משפיע על יכולת ההתמודדות ברגעי משבר.


פייק ניוז

אבל מה קורה אם אני לא מקבלת מידע אמין וזמין? נוצר ואקום ששואב אליו במהירות מקורות מידע לא אמינים וחלקיים. 

ארגון לא יכול ולא צריך להתחרות במהירות הבזק שבה מתפרסמות ידיעות ברשת החברתית. לארגון יש אחריות לבדוק את המידע. מיצוב של הארגון בזמן שגרה כעוגן של מידע מאורגן, ודאי ואמין מייצר אמון וחוסן. האמון מאפשר להניע את הציבור לפעולה ולבקש דברים מוזרים כמו לעטות מסכות, להשתטח על הרצפה...


את מרגישה ששגרת החירום בשנתיים האחרונות שיפרה את היכולת של ארגונים ליצור אמון?

ארגונים ורשויות גמישים ומודעים יותר. יש קפיצת התייעלות בתחום המידע, ההסברה וההנגשה של מידע. הקורונה הכריחה אותם להתמקצע ולשפר את הקשר עם הציבור.

שמועות רצות בווטסאפ

לשמועות יכולות להיות השפעות קשות מאוד על החוסן האישי. לדוגמה, אנשים קיבלו החלטות שגויות ומסכנות חיים במהלך הקורונה. כולנו ניתקלנו בעשרות סיפורים של מתים שסירבו להתחסן בעקבות חשיפה לקונספירציות ושמועות, וקרובי משפחתם ביכו את בחירתם להיאחז במידע שגוי.


יש לי אוסף של שמועות, בדיעבד משעשעות, מהימים הראשונים של הקורונה. למשל הודעת ווטסאפ, כביכול מטעם משרד הבריאות, שמדווחת על הכוונה לרסס בלילה את כל גוש דן נגד הנגיף. השמועה קיבלה תהודה רחבה, עד שמשרד הבריאות נאלץ להודיע שמדובר ב"פייק ניוז".

יש מחקר שבדק את השמועות והמידע העצום בווטסאפ, סביב מבצע "שובו בנים" ומבצע "צוק איתן" ב-2014. המחקר בדק את ההשפעות של ההודעות ואת אמיתותן. הנתון המפתיע הוא, שכמעט 70% מהודעות שנחשבו לשמועות, התבררו כנכונות. לאזרח הפשוט אין דרך לבדוק או יכולת להתמודד עם מידע שמקורו לא ידוע. יכול להיות שהוא שקרי, יכול להיות שהוא נכון - כל זה מערער את הביטחון ומשפיע על החוסן של האזרח.

מגזרים שונים מקבלים מידע בצורה שונה?

קהילות קטנות וכפריות, מועצות אזוריות ומקומיות, הן אינטימיות יותר. אפשר להגיע לכל האנשים. לעומתן, הערים הגדולות צריכות להשקיע המון בפלטפורמות מידע שונות שמותאמות למגוון רחב מאוד של קהלי יעד. ברשויות חרדיות יש אוכלוסייה גדולה שלא חשופה לדיגיטל. הן משתמשות בהודעות מתפרצות לטלפון כשר. בחברה הערבית מתאימים את ההסברה ונעזרים במנהיגות קהילתית דתית.

איך המומחים שלנו יכולים לשפר את החוסן הארגוני בכל הנוגע למידע?

כדי לנהל מצבי חירום וליצור תפקוד, צריך להיות בקשר עם הציבור. כחלק מהכשרה שלכם לארגונים וקהילות למצבי חירום, עליכם ללמד כלים שעוסקים בהפצת תוכן:

  1. בעלי תפקידים צריכים ללמוד איך לנסח הודעות ולהתאים אותן לקהלי היעד. הם צריכים לדעת מה כדאי או לא כדאי להגיד בשעת חירום. 
  2. יש ללמד שיטות התמודדות של הארגון עם שמועות בחירום ובשגרה, ללמד איך בונים אמון ציבורי.


מהו"ת ישראל מציעה מגוון כלים וסדנאות לשיפור החוסן, התמודדות עם מצבי לחץ ומשבר, והכנה לחירום בשגרה. אנו תופרים מענה אישי בהתאם להרכב הקבוצה, בין אם זו קבוצה קהילתית, ארגונית, רשותית ועוד. אם אתם חשים בקושי כלשהו בתוך הקהילה שלכם, נוכל לסייע לכם. אנא צרו אתנו קשר לשיחת ייעוץ אישית.


הבלוג של מהו"ת

מאת מרים שפירא 28 באוגוסט 2022
תכנית ההתנתקות עלתה על סדר היום הציבורי בסוף 2003, בנאומו של רה"מ אריאל שרון. הוא הודיע על עזיבה חד צדדית של חבל עזה וצפון השומרון, ועל פינוי כל הישובים היהודיים. לכן, כבר ב-2004, התחלנו לעבוד עם קהילות שהיו מיועדות לפינוי כפוי. ראשי המועצה האזורית שומרון פנו אלי, כמנהלת מהו"ת שומרון (מהו"ת התחילה את פעילותה בשומרון), כדי לבנות תהליך היערכות עבור האוכלוסייה שעומדת להיעקר. המטרה הייתה להכין את התושבים לתהליך שצפוי להיות כואב וקשה, ולאפשר להם לסיימו ב"ראש זקוף" ובתחושת ערך עצמי. עכשיו, כשאנחנו מציינים 17 שנה להתנתקות שהסתיימה באלול, אני רוצה להיזכר באירועי העקירה, במה שלמדתי, ובתובנות שהפקנו כארגון בזמן ההתנתקות.
מאת מיכל ליזרוביץ 27 ביולי 2022
ליווי רוחני - נעים להכיר, הוא תחום חדש ולא מוכר בארץ, שהעוסקים בו (Spiritual Care Providers) מלווים אנשים החווים משבר ואובדן. אנחנו, מהו"ת ישראל, ערכנו השנה הכשרה חדשנית לליווי רוחני-אמוני יחד עם המדרשה בבר אילן וארגון רבני צהר. בהכשרה, המלוות הרוחניות הוכשרו להתמודדות עם מצבי משבר בקהילה שלהן, ליווי אובדן ושכול, וליווי אנשים לקראת סוף חייהם. ד"ר נעמה סט מובילה את ההכשרה לליווי אמוני במדרשה באוני' בר אילן. נוסף לתפקיד זה, היא סגנית ראש המדרשה, רבנית קיבוץ סעד וחברת הנהלה בארגון רבני צהר. פגשתי אותה לשיחה קצרה על ההכשרה.
מאת מיכל ליזרוביץ 17 ביולי 2022
החיים לצד בן זוג עם פוסט טראומה אינם פשוטים. הסובלים מהפרעה זו, נוטים לחוש רוגז והתפרצויות זעם, עייפות, בדידות ועוד. אולם, ישנן נשים שבוחרות לחיות עם האהוב שלהן למרות הקושי. ד"ר חוה וייס, מומחית במהו"ת לטיפול בטראומה ואובדן, ליוותה בחודשים האחרונים קבוצה של נשים שכולן בנות זוג של גברים פוסט-טראומטים מתקופת שירותם הצבאי. הקבוצה הוקמה בשיתוף פעולה עם מרכז חוסן שומרון, ונפגשה אחת לשבוע למפגשי עיבוד באמצעות מוזיקה, אמנות, תנועה ושיחה.
ילד מחזיק בידיים של אמא ואבא
מאת מרים שפירא 13 במאי 2022
ודאי שאלתם את עצמכם: איך אני יכול לעזור לילד שלי להתמודד בשעת חירום? מצבי חירום מבלבלים ומפחידים גם אותנו ההורים, ולכן אספנו עבורכם 3 עצות מועילות לניהול שיחה עם הילד בזמן חירום, ועוד 7 עצות להתמודדות מיטבית עם מצבי חירום.
מאת מיכל ליזרוביץ' 12 במאי 2022
עם פרוץ המגפה, ארגונים נדרשו לסגל הסתכלות אחרת על כל מרחב העבודה והניהול. כל השינויים נאלצו להיות מהירים, ולא כל הארגונים צלחו אותם במיטבם. הכותרות בכתבות הביעו זאת היטב. מי מאיתנו לא נתקל בשנתיים האחרונות בכותרות כמו: "אג'יליות בארגונים", "זעזועים בהנהלה: הכירו את העובדים שמרוצים גם בזמני משבר", "הדילמה הגורלית של ארגונים - איך להיערך ליום שאחרי". כבר כתבנו בבלוג בעבר על היכולת של ארגונים להתאים את עצמם לשינויים מהירים . מיטל גירון, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת ERN ישראל בע"מ, מקבוצת מנורה-מבטחים, יכולה לשפוך לנו אור על בחירות נכונות שנעשו בארגון שלה, דווקא מנקודת המבט של משאבי האנוש. הבחירות הנכונות הובילו לצמיחה מפתיעה במהלך משבר הקורונה, על אף הקושי בעבודה מהבית וצמצום עובדים ומשאבים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 28 בפברואר 2022
שיחה עם ד"ר שירי דניאלס - מנהלת עמותת ער"ן הרבה לפני שהעולם התמודד עם מגפת הקורונה, הוא התמודד מול מגפה אחרת לגמרי - מגפת הבדידות. בעשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת במספר האנשים בעולם כולו שחשים בדידות, שאותה מכנים החוקרים לא פחו ת מ" המגפה של התקופה המודרנית ". אם לא די בזה, לאורך השנתיים האחרונות נאלצנו לשמור על מרחק פיזי מקרובינו, ונמנענו מקרבה ומגע אנושי. חוקר מדע המדינה האמריקאי דיוויד פריס (Faris) טוען ש אנחנו עורכים כעת ניסוי 'נועז ', שבודק כמה בידוד וריחוק מסוגלת נפש האדם לשאת. ימים יגידו מה תהא ההשפעה ארוכת הטווח של הסגר הממושך, אך כבר כיום רואים עלייה ניכרת בכמות הפניות למוקדי תמיכה נפשית . המגמה הזו נובעת מ ההשלכות הפסיכולוגיות של הריחוק החברתי הממושך. בכדי להבין לעומק את חווית הבדידות בשנתיים האחרונות, שוחחתי עם ד"ר שירי דניאלס , המנהלת המקצועית של עמותת ער"ן - עזרה ראשונה נפשית מצילת חיים בטלפון ובאינטרנט.
מאת מהו"ת ישראל 19 בפברואר 2022
במציאות חסרת יציבות, שמשתנה חדשות לבקרים, עולה הצורך לסגל גמישות בניהול העסק. כל שינוי מפגיש את בעל העסק עם מצבים חדשים ולא מוכרים, המחייבים בחינה ועיצוב מחודש של תפיסות הניהול. גמישות היא שבונה את החוסן האישי והארגוני, ומאפשרת התאוששות, התארגנות מחודשת והגעה ליעדים.
מאת מיכל ליזרוביץ' 1 בפברואר 2022
"80 וארבע" היא סדרת דוקו של "כאן", העוסקת באינטרקציות של ילדים בני 4 ומבוגרים בני 80, המשולבים יחד בגן ילדים שהוקם בדיור מוגן. המסר של מומחי החינוך והגריאטריה בסדרה הוא ברור - נוכחות ילדים בסביבת אוכלוסייה זקנה משפרת את המצב הרגשי, הקוגנטיבי והגופני של שתי הקבוצות.  נזכרתי בסדרה הזו מספר פעמים לאורך השנה האחרונה, כאשר שמעתי על קשישים שחוו בדידות בסגרים, כאשר מהו"ת קיבלה פניות להדרכת מתנדבים מלווי דיירים ותיקים בבניינים, כאשר הייתי ספונה בבית עם משפחתי כשסופת 'כרמל' או "אלפיס" השתוללה.
מאת מיכל ליזרוביץ' 25 בינואר 2022
"התחושה שלי היא שבגל הנוכחי הקצב של האירועים ומהירות השינויים הם משהו שלא חווינו בגלים הקודמים. זה מצריך גמישות מאוד גדולה והתאמה מהירה למצב משתנה באופן תדיר" שיחה עם טל פסטרנק-מגנזי, עו"ס ומומחית חוסן