מיכל ליזרוביץ' • 25 במרץ 2022
פייק ניוז כבר הפך למונח שגור וקלישאתי בלקסיקון שלנו, אך ידיעות מזויפות הן תופעה מסכנת חיים בעיתות חירום ומשבר. בשנתיים האחרונות הופצו אלפי תכנים מטעים, שהביאו לתוצאות הרסניות וגבו קורבנות רבים. גם כעת, כשמתחוללת מלחמה עקובה מדם באירופה, נערך קרב על התודעה העולמית, באמצעות תוכן ומידע מסולף. בעיתות חירום הציבור נקבר תחת עודף המידע. על מנת לייצר חוסן בזמן חירום, ארגונים צריכים לייצר תשתית של מידע אמין עבור הציבור.
איך אפשר להפחית את עודף המידע בשגרה ובזמן חירום? איך ניתן לשפר את החוסן הקהילתי והארגוני?
נפגשנו לשיחה עם
מיכל שבן קוצר
- יועצת תקשורת, הסברה, ומידע לציבור בשגרה וחירום.

מיכל, למה אנחנו פתאום מרגישים מוצפים במידע בזמן חירום?
יש מגוון עצום של פלטפורמות: רשתות חברתיות, אמצעי תקשורת, אתרים ועוד. הקצב מהיר והתכנים מגוונים.
קל לקבל תוכן וקל ליצור אותו. אנחנו ב"עומס תנועה" אדיר. הזמנים השתנו. בעבר הייתי דוברת מועצה אזורית שער הנגב. בראשית הדרך, עיתונאים קיבלו ממני הודעת ביפר על אזעקה או פיצוץ קאסם. אחר כך הם שוחחו איתי, ראיינו את ראש המועצה, ואימתו את המידע עם דובר צה"ל. רק אז הם העבירו את המידע למערכות החדשותיות. במקרה הטוב, הידיעה התפרסמה תוך שעה ברדיו או בערב במהדורה בטלוויזיה.
היום זה נשמע מופרך לחלוטין. האזעקות מתקבלות בזמן אמת, והמידע מגיע אל הכתבים ממספר מקורות במקביל. תוך דקות הידיעה מופצת באתר של מערכת החדשות, בפייסבוק שלה, באינסטגרם, בטיקטוק, ובטוויטר. כל מה שסיפרתי עכשיו הוא רק חלק קטן, כי באותו זמן כל אדם יכול לשלוח ולהפיץ את מה שהוא שמע, ראה, או צילם. כך, אירוע יחיד זוכה לאינסוף נקודות מבט וקטעי תוכן רבים.
איך מידע משפיע על חוסן קהילתי וארגוני?
במצבים של אי-ודאות, לאנשים יש צורך עז לקבל מידע באופן מיידי, שיאפשר להם לקבל החלטות נכונות ולהרגיש בטוחים ובעלי שליטה:
מה קרה? מה אני צריך לעשות עכשיו? איך אני יכול להגן על עצמי, על משפחתי, על הקהילה, על הארגון? מידע רלוונטי ובשפה פשוטה משפיע על יכולת ההתמודדות ברגעי משבר.

פייק ניוז
אבל מה קורה אם אני לא מקבלת מידע אמין וזמין? נוצר ואקום ששואב אליו במהירות מקורות מידע לא אמינים וחלקיים.
ארגון לא יכול ולא צריך להתחרות במהירות הבזק שבה מתפרסמות ידיעות ברשת החברתית. לארגון יש אחריות לבדוק את המידע. מיצוב של הארגון בזמן שגרה כעוגן של מידע מאורגן, ודאי ואמין מייצר אמון וחוסן. האמון מאפשר להניע את הציבור לפעולה ולבקש דברים מוזרים כמו לעטות מסכות, להשתטח על הרצפה...
את מרגישה ששגרת החירום בשנתיים האחרונות שיפרה את היכולת של ארגונים ליצור אמון?
ארגונים ורשויות גמישים ומודעים יותר. יש קפיצת התייעלות בתחום המידע, ההסברה וההנגשה של מידע. הקורונה הכריחה אותם להתמקצע ולשפר את הקשר עם הציבור.

שמועות רצות בווטסאפ
לשמועות יכולות להיות השפעות קשות מאוד על החוסן האישי. לדוגמה, אנשים קיבלו החלטות שגויות ומסכנות חיים במהלך הקורונה. כולנו ניתקלנו בעשרות סיפורים של מתים שסירבו להתחסן בעקבות חשיפה לקונספירציות ושמועות, וקרובי משפחתם ביכו את בחירתם להיאחז במידע שגוי.
יש לי אוסף של שמועות, בדיעבד משעשעות, מהימים הראשונים של הקורונה. למשל הודעת ווטסאפ, כביכול מטעם משרד הבריאות, שמדווחת על הכוונה לרסס בלילה את כל גוש דן נגד הנגיף. השמועה קיבלה תהודה רחבה, עד שמשרד הבריאות נאלץ להודיע שמדובר ב"פייק ניוז".
יש מחקר שבדק את השמועות והמידע העצום בווטסאפ, סביב מבצע "שובו בנים" ומבצע "צוק איתן" ב-2014. המחקר בדק את ההשפעות של ההודעות ואת אמיתותן. הנתון המפתיע הוא, שכמעט 70% מהודעות שנחשבו לשמועות, התבררו כנכונות. לאזרח הפשוט אין דרך לבדוק או יכולת להתמודד עם מידע שמקורו לא ידוע. יכול להיות שהוא שקרי, יכול להיות שהוא נכון - כל זה מערער את הביטחון ומשפיע על החוסן של האזרח.
מגזרים שונים מקבלים מידע בצורה שונה?
קהילות קטנות וכפריות, מועצות אזוריות ומקומיות, הן אינטימיות יותר. אפשר להגיע לכל האנשים. לעומתן, הערים הגדולות צריכות להשקיע המון בפלטפורמות מידע שונות שמותאמות למגוון רחב מאוד של קהלי יעד. ברשויות חרדיות יש אוכלוסייה גדולה שלא חשופה לדיגיטל. הן משתמשות בהודעות מתפרצות לטלפון כשר. בחברה הערבית מתאימים את ההסברה ונעזרים במנהיגות קהילתית דתית.

איך המומחים שלנו יכולים לשפר את החוסן הארגוני בכל הנוגע למידע?
כדי לנהל מצבי חירום וליצור תפקוד, צריך להיות בקשר עם הציבור. כחלק מהכשרה שלכם לארגונים וקהילות למצבי חירום, עליכם ללמד כלים שעוסקים בהפצת תוכן:
- בעלי תפקידים צריכים ללמוד איך לנסח הודעות ולהתאים אותן לקהלי היעד. הם צריכים לדעת מה כדאי או לא כדאי להגיד בשעת חירום.
- יש ללמד שיטות התמודדות של הארגון עם שמועות בחירום ובשגרה, ללמד איך בונים אמון ציבורי.
מהו"ת ישראל מציעה מגוון כלים וסדנאות לשיפור החוסן, התמודדות עם מצבי לחץ ומשבר, והכנה לחירום בשגרה. אנו תופרים מענה אישי בהתאם להרכב הקבוצה, בין אם זו קבוצה קהילתית, ארגונית, רשותית ועוד. אם אתם חשים בקושי כלשהו בתוך הקהילה שלכם, נוכל לסייע לכם.
אנא צרו אתנו קשר לשיחת ייעוץ אישית.
הבלוג של מהו"ת





